Timişoara verde a copiilor! 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

Toată luna mai ne-am pregătit temeinic de sărbătoare..
Ce sărbătorim??
5 iunie – Ziua Mondială a Mediului (se sărbătoreşte din anul 1972)
Cum sărbătorim?
Evident prin finalizarea unui mic proiect ecologic – “Timişoara verde a copiilor”.
Proiectul este de fapt un exerciţiu motivaţional cu caracter ecologic şi are ca punct de plecare – familia, respectiv casa familială.
Casa familiei reprezintă pentru copil mediul securizant de dezvoltare personală,
iar pentru exerciţiul nostru este punctul de plecare în lărgirea viziunii copilului vis a vis de securitate, încredere, comunicare dar şi de trecere de la individual la general, la grup, la comunitate.

Asupra viziunii individuale, prima etapă a exerciţiului nostru, îşi pun amprenta în mod decisiv spiritul de observaţie şi imaginaţia copilului, aplicabilitatea, îndemânarea, competitivitatea.
În această primă etapă copiii şi-au construit fiecare, din materilale reciclabile, propria gospodărie, având ca model locuinţa părinţilor pe care au îmbogăţit-o fiecare după propria imaginaţie.

Un pas important al demersului nostru l-a constituit a doua etapă a exerciţiului, prin stabilirea legăturilor între micile gospodării, astfel constituindu-se micul orăşel – Timişoara verde a copiilor (numele oraşului a fost ales de copii!!!!!).
Trecerea de la individual la grup, la comunitate s-a realizat prin multă comunicare verbală şi gestică, lucrul şi decizia în echipă ale copiilor, stabilirea responsabilităţilor şi stimularea spiritului de ajutor reciproc.
În rest a fost doar JOC!

Elena Delia Bugariu
psiholog clinician specialist

*acest exerciţiu,”Copacul dorinţelor”, „Ferestre spre viitor”, „O lume de carton”, şi alte câteva exerciţii motivaţionale vor fi explicate în detaliu, cu toate etapele de desfăşurare, într-o publicaţie editată şi comercializată de aRtelier de idei, începând cu luna septembrie ac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s